יום רביעי, 2 בינואר 2013

ג'הארה

אחת מהדרכים הפופולאריות לטפל היום בקבוצות אלטרנטיביות היא באמצעות ג'הארה. מדובר על סדנאות במסגרת טיפולים משלימים, שיתרונם הגדול הוא שהם נעשים בתוך מים חמימים. הטיפול נקרא על שם ממציאו, מטפל ברזיאלי (ממוצא ערבי איטלקי), שהתמחה דווקא בתרפיה באמנות.

כשחזר לברזיל מלימודיו החל ללמוד שיאצו ואז פיתח את השיטה על עצמו – שבבסיסה היא שיאצו תחת מים חמימים. השיטה עוסקת בתנועה, בתזוזה, בתרגול תחת מים חמימים – ואינה כואבת. היא אפקטיבית מאד עבור אנשים שסובלים מכאבים.


שיטת ג'הארה – עקרונות השיטה והאני מאמין שלה


שיטת ג'הארה עוסקת בריחוף בתוך המים – קרי המטופל חווה מן "חצי הירדמות" בתוך מים חמימים, שמסייעים לתחושת האלחוש של הכאבים. המים לא חמים, אלא חמימים, כך שהמטופל הופך אדיש אליהם, נטמע בתוכם ולא חושב עליהם כל הזמן. בטיפול משולבים תרגילים, תנועות ותזוזות שמטרתן חיזוק עקבי אך מינורי של השרירים בהם יש כאבים. המטופל מקשיב לגוף, לנשימה, מתאחד עם זרם המים – וזוהי שיטה קונקרטית מאד, ולא אמורפית כמו שעלול להשתמע מהדברים. בשיטה חמישה עקרונות חשובים:
  • מכיוון שהמטופל פסיבי, יש צורך בתמיכה. הן של מדריך והן מבנה התרגילים. ההתרכזות היא בעיקר בשרירים ספציפיים שעליהם המטופל צריך לעבוד (בהפנייה מרופא) וגם על עמוד השדרה.
  • התאמת התרגול והתנועות לצרכי המטופל. זהו אינו סט תרגילים גנרי, אלא התאמה (ובכך כשרונו של המטפל) ספציפית למה שהמטופל צריך. "איפה כואב לך", בעצם. כל אחד וכאביו, קצב נשימתו והסיבות בגללן הגיע.
  • התנועות הן תנועות של הארכה, כדי למתוח את העצמות והשרירים. בכך מתאחד המטופל עם המים, באופן מטאפורי ופיזי • אין מאמץ – מדובר על תרגום נעים, איטי ולא כואב
  • הרפייה – המטופל מתאחד עם המים החמימים ונהיה אחד מהם לשעה קלה

ליווי התפתחותי

חלק גדול מההתפתחות של התינוק – נקבעת בחודשיו הראשונים. התפתחות זו תשפיע על כך מהלך חייו ומהווה יסודות לבניין בגרותו. בין היכולות המדוברות – אפשר למנות את היכולת המוטורית, הכישורים השכליים, ביטחונו העצמי ועוד. חלק גדול מהקשיים שיש לילדים ואחר כך מבוגרים – מבית הספר ועד כישורים שנזקקים אליהם כאדם מבוגר, מוטמעים בגיל הצעיר הזה. בשל כך קיים שירות חשוב מאד שנקרא ליווי התפתחותי.


ליווי התפתחותי מהו


ליווי התפתחותי מאפשר להורים לדעת כי אם התינוק שלהם 'מתעכב' בחלק מהכישורים המתאימים לגילו, ישנו מישהו שמתרגל ומפתח את זה בצורה לכאורה מלאכותית עבור התינוק, כדי להדביק את הפער. מדובר על שירות חשוב מאד, שכן כאמור פערים אלו יכולים להתקבע, להתעצם ולהפוך למגבלה של ממש בגיל מבוגר.

תינוק מתפתח בשלבים שכבר מופוּ מזמן, ובשל כך, קל לעקוב אחרי עיכוב כלשהו ולשים עליו את האצבע. ככל שמאתרים מוקדם יותר את הבעיה כך קל יותר לפתור אותה ומונעים כדור שלג בדמות עיכוב בשלבים הבאים. בדרך כלל שיטת הטיפול היא פלדנקרייז, ועושים שימוש בתרגילים פשוטים וקלים לביצוע, אך שמעוררים מחשבה פיזית וקוגנטיבית אצל התינוק.

השיטה פועלת על המערכות כולן – מוטורית, נפשית, שכלית. התרגילים הם שיתוף פעולה בין התינוק למטפל, והתינוק איננו פסיבי בטיפול כלל. גם אם התינוק נראה בסדר לחלוטין יתכן והוא זקוק לסיוע, כך שגם היה והלכתם לקורס כזה – התינוק שלכם 'לא הבריא', יש לתרגל איתו את הרעיונות, כדי שיוכל לשמור על רמת היכולות הגבוהה שרכש. חשוב לעשות את הטיפול אצל מומחה מקצועי, שלמד את פלדנקרייז וגם מתמחה בעבודה עם תינוקות בתחום זה.

אחריות כבדה על המטפל: הוא צריך לאתר ולטפל נכונה בבעייה המדוייקת ולשם כך הוא צריך להיות בעל ניסיון, רישיון והכשרה. בנוסף, לאחר הטעמת התרגילים – כל אחד יכול לטפל בילד: הורים, גננת, צוות הפעוטון ועוד.

קישור מומלץ:
קורס דולות